Monastir (Σκληρό σιτάρι)

 

Πρώιμη ποικιλία γαλλικής προέλευσης - RAGT, με πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής και μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Παράγει καρπό πολύ καλής ποιότητας, με υψηλό δείκτη γλουτένης.
 

  • Ύψος: μέσο
  • Αντοχή σε παγετό: πολύ καλή
  • Αντοχή σε ξηροθερμικές συνθήκες: πολύ καλή
  • Αδέλφωμα: πολύ καλό
  • Αντοχή σε πλάγιασμα: εξαιρετική
  • Αντοχή σε σκωριάσεις: πολύ καλή
  • Αντοχή σε σεπτόρια: καλή
  • Αντοχή σε ωίδιο: πολύ καλή
  • Εκατολιτρικό βάρος σπόρων: υψηλό
  • Χρόνος σποράς: Οκτώβριος - Δεκέμβριος


 

 













Πατήστε εδώ για να διαβάσετε       
Σιτάρι

Κάποιο τύπο χημικού λιπάσματος με αρκετή περιεκτικότητα σε φώσφορο (π.χ. 30 κ/στρ 10-20-0 με ιχνοστοιχεία), διότι είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για τη δημιουργία ριζικού συστήματος μιάς και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αδέλφωμα (1 αδερφή παραπάνω σε κάθε φυτό = ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

Το σιτάρι μπορεί και απορροφά άζωτο σε αμμωνιακή μορφή για τις πρώτες του ανάγκες, καλό είναι η επιφανειακή λίπανση να γίνεται σε δύο εφαρμογές, μια στα τέλη Φλεβάρη (για να στηριχθεί το αδέλφωμα) και μια 15 μέρες με ένα μήνα μετά (σύνολο 25 κ/στρ). Πρέπει να επιλέγεται ένα λίπασμα με διάρκεια στο έδαφος για συνεχή παροχή αζώτου (η ουρία δε συστήνεται διότι έχει τρομερές απώλειες όταν δεν ενσωματώνεται στο έδαφος).

Τέλος έμφαση πρέπει να δοθεί στο χαλκό ως ιχνοστοιχείο μιάς και είναι υπεύθυνος για το καλό γέμισμα των στοιχείων (ένας κόκκος σιτάρι παραπάνω σε κάθε στάχυ = ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ), όποτε σωστό είναι να διαλέγουμε ένα χημικό λίπασμα που εκτός άλλων ιχνοστοιχείων περιέχει και χαλκό.